a). \(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{-8}}\)
b).\(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{8}}\)
powodzenia ;*
Pierwiastkowanie liczb zespolonych.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Pierwiastkowanie liczb zespolonych.
Każda liczba zespolona \(\displaystyle{ z}\) ma dokładnie n pierwiastków n-tego stopnia (oczywiście \(\displaystyle{ z\neq 0}\)) Możesz je obliczyć z następującego wzoru: \(\displaystyle{ \zeta_k=\sqrt[n]{|z|}\cdot (\cos(\frac{\alpha+2k\pi}{n})+i\cdot \sin(\frac{\alpha+2k\pi}{n}))}\), gdzie \(\displaystyle{ k=1,\,2,\,...,\,n-1}\), \(\displaystyle{ \alpha=arg z}\), pierwiastek n-tego stopnia z modułu z jest pierwiastkiem arytmetycznym.
--
Pisz regulaminowe tematy, zapoznaj się z oznaczeniami. Z racji tego, że to Twój pierwszy post, poprawiłem wątek.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
--
Pisz regulaminowe tematy, zapoznaj się z oznaczeniami. Z racji tego, że to Twój pierwszy post, poprawiłem wątek.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Pierwiastkowanie liczb zespolonych.
Tomku takie pytanie, z ciekawosci sobie matlabem spierwiastkowałem 'i' i otrzymałem :
>> sqrt(i)
ans =
0.70710678118655 + 0.70710678118655i
mowiac jasniej
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}} + \frac{1}{\sqrt{2}}i}\)
rowniez ciekawe rzeczy sie dzieja gry robimy \(\displaystyle{ sin(i)}\)
>> sin(i)
ans =
0 + 1.17520119364380i
co w przyblizeniu wynosi \(\displaystyle{ \frac{436}{371}i}\)
>>
jako ze z wiedzy o zespolonych jestem zielony moglbys wskazac jakas fachowa literature na ten temat ?:-)
>> sqrt(i)
ans =
0.70710678118655 + 0.70710678118655i
mowiac jasniej
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}} + \frac{1}{\sqrt{2}}i}\)
rowniez ciekawe rzeczy sie dzieja gry robimy \(\displaystyle{ sin(i)}\)
>> sin(i)
ans =
0 + 1.17520119364380i
co w przyblizeniu wynosi \(\displaystyle{ \frac{436}{371}i}\)
>>
jako ze z wiedzy o zespolonych jestem zielony moglbys wskazac jakas fachowa literature na ten temat ?:-)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Pierwiastkowanie liczb zespolonych.
Polecam lekturę rozdziału szóstego.
PS.: Twój matlab zgubił pierwiastki jeden pierwiastek. Pierwiastkami drugiego stopnia z i są: \(\displaystyle{ \pm (\frac{\sqrt{2}}{2}+\frac{\sqrt{2}}{2}i)}\)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki