Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania \(\displaystyle{ z^3=(1-i)^4}\)
Z góry dziękuje
Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych.
zamien prawa strone na postac trygonometryczna, podnies do czwartej potegi ze wzoru de Moivre'a i z tak otrzymanej liczby wyciagnij trzy pierwiastki trzeciego stopnia.
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych.
mówiąc w skrócie
>> z=solve((1-i).^4-z.^3)
z =
[ -2^(2/3)]
[ 1/2*2^(2/3)-1/2*i*3^(1/2)*2^(2/3)]
[ 1/2*2^(2/3)+1/2*i*3^(1/2)*2^(2/3)]
>> z=solve((1-i).^4-z.^3)
z =
[ -2^(2/3)]
[ 1/2*2^(2/3)-1/2*i*3^(1/2)*2^(2/3)]
[ 1/2*2^(2/3)+1/2*i*3^(1/2)*2^(2/3)]