Może ktoś by obliczył cos takiego
\(\displaystyle{ (\frac{1+i \sqrt{3}}{1-i})^{20}}\)
liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 sty 2007, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
liczby zespolone
\(\displaystyle{ \left( \frac{1+ \imath \sqrt{3}}{1 - \imath} \right)^{20} = ft( - \imath - \sqrt{3} \right)^{10} = 512 (1 - \imath \sqrt{3})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 sty 2007, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
liczby zespolone
trochę za szybko dla mnie, jak skróciłeś ta 20?
ja bym najpierw podzielił i wyszło by mi coś takiego
\(\displaystyle{ \left( \frac{1- \sqrt{3}}{2}+ \frac {(1+ \sqrt{3})i}{2} \right) ^{20}}\)
ja bym najpierw podzielił i wyszło by mi coś takiego
\(\displaystyle{ \left( \frac{1- \sqrt{3}}{2}+ \frac {(1+ \sqrt{3})i}{2} \right) ^{20}}\)