Witam, mam problem z zadaniem, polecenie brzmi przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę:
\(\displaystyle{ z = 1 + i \tg \alpha}\) dla \(\displaystyle{ alphain left[ 0 , pi / 2
ight)}\)
Jedyne co zauważyłem to to że
\(\displaystyle{ z = 1 + i \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\)
Tak teraz rozmyśliłem sobie, chociaż to pewnie jest źle, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{ 2 }}\)
czyli dlatego że jest do \(\displaystyle{ 90}\) stopni to:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{ 2 }}\) ?
Jeszcze tak zacząłem rozmyślać bo mamy kąt
\(\displaystyle{ alphain left[ 0 , pi / 2
ight)}\)
Czyli może być tak że \(\displaystyle{ \sin = 0}\) czyli wtedy
\(\displaystyle{ z = 1}\) ?
Z góry dziękuje za każdą pomoc : )
Postać trygonomtryczna dla kąta w przedziale
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 lut 2011, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Postać trygonomtryczna dla kąta w przedziale
Ostatnio zmieniony 23 cze 2015, o 16:32 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Postać trygonomtryczna dla kąta w przedziale
\(\displaystyle{ 1+i\tan \alpha =\frac{1}{\cos \alpha } \left( \cos \alpha +i\sin \alpha \right)}\)