Proszę napiszcie mi rozwiązanie do takiego oto zadania i wyjaśnijcie mi jak rozwiązywać takie zadania oto 2 przykłady jakie mam
W zbiorze liczb zespolonych C rozwiązać równanie 2z do trzeciej +1-i pierwiastka z 3 =0
\(\displaystyle{ \(0= {\(2z^{3}+1- i \sqrt {3})}}\)
\(\displaystyle{ \(0= {\(z^{3}-i-1}}\)
proszę pomóżcie człowiekowi w potrzebie:)
LIczby zespolone jak je rozwiazać??
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
LIczby zespolone jak je rozwiazać??
\(\displaystyle{ z^3=1+i}\)
w=1+i
\(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{w}= \sqrt[3]{|w|}(cos(\frac{\phi + 2k\pi}{3})+i sin (\frac{\phi + 2k\pi}{3}))}\)
k=0,1,2
\(\displaystyle{ \phi= \frac{\pi}{4}}\)
w=1+i
\(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{w}= \sqrt[3]{|w|}(cos(\frac{\phi + 2k\pi}{3})+i sin (\frac{\phi + 2k\pi}{3}))}\)
k=0,1,2
\(\displaystyle{ \phi= \frac{\pi}{4}}\)