Próbowałem przekształcić do postaci trygonometrycznej i podnieść do potęgi, ale nie wiem, co powinno znaleźć się w module do czwartej potęgi... proszę o pomoc
Zadanie
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej liczby spełniające nierówność
\(\displaystyle{ \Re z^4 > 0}\)
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
\(\displaystyle{ z^4=\left[ \left| z\right| (\cos \alpha +i\sin \alpha )\right] ^4=\left| z\right|^4 (\cos 4 \alpha +i\sin 4 \alpha )}\)
\(\displaystyle{ Re(z^4)>0 \\ \left| z\right|^4 \cos 4 \alpha >0 \\ \left| z\right| \neq 0 \wedge \cos 4 \alpha>0}\)
\(\displaystyle{ 4 \alpha \in \left( - \frac{ \pi }{2}+k 2 \pi ;\frac{ \pi }{2}+k 2 \pi \right)}\)
Poradzisz sobie dalej?
\(\displaystyle{ Re(z^4)>0 \\ \left| z\right|^4 \cos 4 \alpha >0 \\ \left| z\right| \neq 0 \wedge \cos 4 \alpha>0}\)
\(\displaystyle{ 4 \alpha \in \left( - \frac{ \pi }{2}+k 2 \pi ;\frac{ \pi }{2}+k 2 \pi \right)}\)
Poradzisz sobie dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 paź 2014, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
Po narysowaniu tego kąta, który mi powiedziałeś wychodzi mi wykres zupełnie inny.
Więc odpowiadając na twoje pytanie, nie poradzę sobie ;/
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
Link który podałeś jest świetną ilustracją pokładania nadmiernej wiary w skomplikowane narzędzia jakimi są m.in. programy matematyczne. Pokazuje on wykres :\(\displaystyle{ y<x^4 \wedge y>0}\), a przecież nie o to Ci chodziło. Dlaczego? Bo źle wprowadziłeś dane.
Rozwiązanie nierówności to :
\(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{- \pi }{8};\frac{ \pi }{8} \right) \cup \left( \frac{3 \pi }{8};\frac{5 \pi }{8} \right) \cup \left( \frac{7 \pi }{8};\frac{9 \pi }{8} \right) \cup \left( \frac{11 \pi }{8};\frac{ 13 \pi }{8} \right)}\)
Obszar który jest ograniczony tymi warunkami wygląda jak nieograniczenie wielki krzyż maltański pozbawiony brzegu.
Rozwiązanie nierówności to :
\(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{- \pi }{8};\frac{ \pi }{8} \right) \cup \left( \frac{3 \pi }{8};\frac{5 \pi }{8} \right) \cup \left( \frac{7 \pi }{8};\frac{9 \pi }{8} \right) \cup \left( \frac{11 \pi }{8};\frac{ 13 \pi }{8} \right)}\)
Obszar który jest ograniczony tymi warunkami wygląda jak nieograniczenie wielki krzyż maltański pozbawiony brzegu.