Część urojona jak otrzymano?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
studenciakkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 cze 2015, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Część urojona jak otrzymano?

Post autor: studenciakkk »

\(\displaystyle{ -jX_{C}+\frac{RX_{L}^{2}+jR^{2}X_{L}}{R^{2}+X_{L}^{2}}}\)

I teraz:

\(\displaystyle{ Im(Z)=0 \Rightarrow -X_{C}+\frac{R^{2}X_{L}}{R^{2}+X_{L}^{2}}=0}\)

Jak dojść do tego, że to akurat jest część urojona?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Część urojona jak otrzymano?

Post autor: mortan517 »

Są to składniki, które stoją przy \(\displaystyle{ j}\)
studenciakkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 cze 2015, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Część urojona jak otrzymano?

Post autor: studenciakkk »

mortan517 pisze:Są to składniki, które stoją przy \(\displaystyle{ j}\)


Ja widzę, że przy \(\displaystyle{ j}\) stoi: \(\displaystyle{ X_{C} \quad i \quad R^{2}X_{L}}\)
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Część urojona jak otrzymano?

Post autor: AiDi »

Nie, ten człon wygląda tak:
\(\displaystyle{ \frac{R^{2}X_{L}}{R^{2}+X_{L}^{2}}j}\)

Przecież tam masz ułamek, czemu pomijasz mianownik?
studenciakkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 cze 2015, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Część urojona jak otrzymano?

Post autor: studenciakkk »

AiDi pisze:Nie, ten człon wygląda tak:
\(\displaystyle{ \frac{R^{2}X_{L}}{R^{2}+X_{L}^{2}}j}\)

Przecież tam masz ułamek, czemu pomijasz mianownik?

Bo jak \(\displaystyle{ j}\) wejdzie do licznika to już mianownika tyczyć się nie będzie.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Część urojona jak otrzymano?

Post autor: AiDi »

A od kiedy takie rewelacje się dzieją? Trzeba powtórzyć ułamki

\(\displaystyle{ \frac{a}{b}j=\frac{aj}{b}}\) - zawsze i wszędzie.
studenciakkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 cze 2015, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Część urojona jak otrzymano?

Post autor: studenciakkk »

AiDi pisze:A od kiedy takie rewelacje się dzieją? Trzeba powtórzyć ułamki

\(\displaystyle{ \frac{a}{b}j=\frac{aj}{b}}\) - zawsze i wszędzie.
Pytaliście przy jakich elementach stoi j, więc jeśli jest w liczniku to raczej już przy mianowniku nie stoi. I jeśli masz być arogancki to sobie daruj z pisaniem ze mną.

Jak będziesz miał:

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 3}\) I przeniesiesz trójkę do licznika to też powiesz, że stoi przy liczniku i mianowniku: \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) ??
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Część urojona jak otrzymano?

Post autor: AiDi »

Tak, powiem. Nad, pod, obok - ale "przy". Nie jestem arogancki (nie bez powodu użyłem " :wink: ").
Popatrz sobie na definicję liczby zespolonej choćby tu:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_zespolone
i przeczytaj co to jest część urojona. Dla \(\displaystyle{ z=a+ib}\) jest to \(\displaystyle{ b}\), niezależnie czy jest to ułamek czy nie. Z użyciem słowa "przy" to może i był pewien skrót myślowy, który uznaliśmy za oczywisty, bo założyliśmy, że znasz definicję części urojonej liczby zespolonej. Jak dalej jej 'nie czujesz', to dobrze by było powrócić do samej matematyki i przećwiczyć parę rzeczy.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Część urojona jak otrzymano?

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ -jX_{C}+\frac{jR^{2}X_{L}}{R^{2}+X_{L}^{2}}+\frac{RX_{L}^{2}}{R^{2}+X_{L}^{2}}}\)

Teraz wyciągasz \(\displaystyle{ j}\) przed nawias i masz jak na tacy postać \(\displaystyle{ a+bi}\)
ODPOWIEDZ