Obliczyć liczbę zespoloną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
takanator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Matykaland
Podziękował: 58 razy

Obliczyć liczbę zespoloną

Post autor: takanator »

Oblicz:
\(\displaystyle{ \left( 1+\cos{ \frac{1}{3} \cdot \pi } + i \cdot \sin{ \frac{1}{3} \cdot \pi } \right) ^{6}}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Obliczyć liczbę zespoloną

Post autor: Medea 2 »

Policz \(\displaystyle{ \sin \pi/3}\), \(\displaystyle{ \cos \pi / 3}\) i użyj wzoru de Moivre'a.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Obliczyć liczbę zespoloną

Post autor: a4karo »

To jest sliczne geometryczne zadanie

Narysuj sobie na plaszczyżnie zespolonej punkty: \(\displaystyle{ z_0=0,\ z_1=\cos \pi/3+i\sin\pi/3,\ z_2=1.}\)

Co powiesz o trójkącie z tymi wierzchołkami?
Gdzie leży \(\displaystyle{ z_3=z_1+1=z_1+z_2}\). Jaką figurą jest \(\displaystyle{ z_0z_2z_3z_1}\)?
Jaki jest kąt \(\displaystyle{ \angle z_2z_0z_3}\)?
Jaka jest długość odcinka \(\displaystyle{ z_0z_3}\).
Teraz de Moivre.
ODPOWIEDZ