Wskaż liczby zespolone spełniające równanie:
\(\displaystyle{ iz^{3} = 1}\)
Zrobiłem tak, że pod z, podstawiłem sobie: x + yi, podniosłem do trzeciej potęgi, zrobiłem układ równań no i tutaj się zaciąłem. Jakby ktoś mógł podpowiedzieć co dalej trzeba zrobić, byłbym wielce wdzięczny
Wskaż liczby zespolone spełniające równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Wskaż liczby zespolone spełniające równanie
\(\displaystyle{ iz^3=1 \Leftrightarrow z^3= \frac{1}{i}}\)
a
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{i} }}\) można wyznaczyć ze wzorów de Moivre'a
a
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{i} }}\) można wyznaczyć ze wzorów de Moivre'a