Jak obliczyć takie równanie zmiennej zespolonej?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
JestemKarolina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Jak obliczyć takie równanie zmiennej zespolonej?

Post autor: JestemKarolina »

Bardzo proszę o wytłumaczenie jak trzeba rozwiązać takie równanie zmiennej zespolonej:
\(\displaystyle{ z^{5}+z(i \sqrt{17}-\sqrt{17})=0}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Jak obliczyć takie równanie zmiennej zespolonej?

Post autor: Premislav »

Łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ z=0}\) jest rozwiązaniem równania (a zatem oczywiście to jest jedno rozwiązanie). Dalej zakładasz, że \(\displaystyle{ z\neq 0}\), dzielisz stronami przez \(\displaystyle{ z}\), przerzucasz na drugą stronę to \(\displaystyle{ \sqrt{17}(i-1)}\) i reszta zadania sprowadza się do znalezienia pierwiastków zespolonych 4. stopnia z liczby \(\displaystyle{ \sqrt{17}-i\sqrt{17}}\). Postać trygonometryczna, wzór de Moivre'a i te klimaty.
ODPOWIEDZ