Płaszczyzna Gaussa - schemat

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
leafer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 10 razy

Płaszczyzna Gaussa - schemat

Post autor: leafer »

Witam. Czy istnieje schemat na tego typu zadana?

\(\displaystyle{ arg( iz^{6})=\pi}\) - Tutaj podstawić za z=x+yi, a następnie skorzystać z własności?
\(\displaystyle{ Re( z^{4}) \ge 0}\) - Podstawiamy za z=x+yi?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Płaszczyzna Gaussa - schemat

Post autor: bartek118 »

Albo zacząć od podstawienia \(\displaystyle{ w = iz^6}\)
leafer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 10 razy

Płaszczyzna Gaussa - schemat

Post autor: leafer »

Co masz na myśli? Nie przypominam sobie, abym tak rozwiązywał te zadania na zajęciach.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Płaszczyzna Gaussa - schemat

Post autor: bartek118 »

No tak najprościej. Wstawiamy \(\displaystyle{ w = iz^6}\). Wtedy
\(\displaystyle{ \mathrm{arg} (w) = \pi}\)
Wtedy ...
ODPOWIEDZ