\(\displaystyle{ z^{4} = (-1+i)^{16}}\)
to
\(\displaystyle{ z = (-1+i)^{12}}\)
czy
\(\displaystyle{ z = (-1+i)^{4}}\)
normalnie się zagubiłem
uproszczenie równania
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
uproszczenie równania
Arabskie gogle, klasyka.
A tak na serio, to żadna z tych równości nie jest równoważna początkowej.
Równanie spełnia \(\displaystyle{ z_{0}=(-1+i)^{4}}\), a pozostałe rozwiązania są iloczynami \(\displaystyle{ z_{0}}\) i pierwiastków zespolonych czwartego stopnia z \(\displaystyle{ 1}\) różnych od jedynki.
A jak nie chcesz tak tego rozwiązać (chociaż to chyba najprostsze podejście), to
przerzuć wszystko na jedną stronę i skorzystaj parę razy ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów.
A tak na serio, to żadna z tych równości nie jest równoważna początkowej.
Równanie spełnia \(\displaystyle{ z_{0}=(-1+i)^{4}}\), a pozostałe rozwiązania są iloczynami \(\displaystyle{ z_{0}}\) i pierwiastków zespolonych czwartego stopnia z \(\displaystyle{ 1}\) różnych od jedynki.
A jak nie chcesz tak tego rozwiązać (chociaż to chyba najprostsze podejście), to
przerzuć wszystko na jedną stronę i skorzystaj parę razy ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 11 gru 2014, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bn
- Podziękował: 3 razy
uproszczenie równania
czyli jak dla z wyliczyłem że wyjdzie
\(\displaystyle{ 4(\cos 3 \pi + i \sin 3 \pi )}\)
to mam całość jeszcze wziąć do 4 potęgi?
Proszę też sprawdzić czy dobrze wyliczyłem.
\(\displaystyle{ 4(\cos 3 \pi + i \sin 3 \pi )}\)
to mam całość jeszcze wziąć do 4 potęgi?
Proszę też sprawdzić czy dobrze wyliczyłem.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2015, o 20:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
uproszczenie równania
Dobrze wyliczyłeś. Teraz nie żadne "do czwartej potęgi", tylko wyliczasz pan pierwiastki zespolone czwartego stopnia z jedynki, a jak zrobisz rysunek, to nawet nie musisz ich liczyć, bo se rysujesz okrąg jednostkowy na płaszczyźnie zespolonej i jadąc sobie od \(\displaystyle{ (1,0)}\), tj. \(\displaystyle{ 1}\), z krokiem o \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{4}}\) przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, wjeżdżasz w \(\displaystyle{ (0,1)=i}\), dalej w \(\displaystyle{ (-1,0)=-1}\), no i w \(\displaystyle{ -i}\) wreszcie. Chociaż policzenie tych pierwiastków też jest prościutkie, bo są one rozwiązaniami równania \(\displaystyle{ z^{4}-1=0}\), czyli \(\displaystyle{ (z^{2}+1)(z^{2}-1)=0}\), no i do każdego czynnika jeszcze raz wzór na różnicę kwadratów.
No i dalej uzyskujesz drugie rozwiązanie, mnożąc przez \(\displaystyle{ i}\), trzecie mnożąc przez \(\displaystyle{ -i}\), czwarte mnożąc przez \(\displaystyle{ -1}\), i tyle.
To teraz (choć to łatwe) ogólne twierdzenie: niech będzie dane równanie (*)\(\displaystyle{ z^{t}=w}\), gdzie w - pewna liczba zespolona, ustalone\(\displaystyle{ t \in \NN^{+}}\)
Tedy jeśli \(\displaystyle{ z_{0}}\) jest rozwiązaniem tego równania, to pozostałe rozwiązania są postaci \(\displaystyle{ z_{0}\left(\cos \frac{2k\pi}{t}+i\sin \frac{2k\pi}{t}\right)}\) dla \(\displaystyle{ k=1,...,t-1}\)
(to w nawiasie to po prostu postać pierwiastka zespolonego stopnia \(\displaystyle{ t}\) z \(\displaystyle{ 1}\)).
Dowód twierdzenia: wiemy, że \(\displaystyle{ z_{0}}\) jest rozwiązaniem równania (*). Ustalmy dowolne \(\displaystyle{ k \in \left\{ 1,...t-1\right\}}\) i policzmy, ile to jest \(\displaystyle{ \left(z_{0}\left(\cos \frac{2k\pi}{t}+i\sin \frac{2k\pi}{t}\right)\right)^{t}}\). Korzystamy z \(\displaystyle{ (ab)^{n}=a^{n}b^{n}}\), co jest prawdą dla dowolnych liczb zespolonych \(\displaystyle{ a,b}\), otrzymując dzięki temu i wzorowi de Moivre'a
\(\displaystyle{ \left(z_{0}\left(\cos \frac{2k\pi}{t}+i\sin \frac{2k\pi}{t}\right)\right)^{t}=z_{0}^{t}(\cos 2k\pi+i\sin 2k\pi)=z_{0}^{t}=\mbox{zał.}=w}\);
ponadto z zasadniczego twierdzenia algebry równanie \(\displaystyle{ z^{t}=w}\) ma (łącznie z krotnościami) dokładnie \(\displaystyle{ t}\) rozwiązań. Pozostaje uzasadnić, że dla dowolnych \(\displaystyle{ l,k \in \left\{ 1,...t-1\right\}}\) jest \(\displaystyle{ z_{0}\left(\cos \frac{2k\pi}{t} +i\sin \frac{2k\pi}{t} \right)\neq z_{0}\left(\cos \frac{2l\pi}{t} +i\sin \frac{2l\pi}{t} \right)}\) (gdy \(\displaystyle{ z_{0}}\) niezerowe). Najwygodniej zrobić rysunek, choć można i bezpośrednim rachunkiem.
No i dalej uzyskujesz drugie rozwiązanie, mnożąc przez \(\displaystyle{ i}\), trzecie mnożąc przez \(\displaystyle{ -i}\), czwarte mnożąc przez \(\displaystyle{ -1}\), i tyle.
To teraz (choć to łatwe) ogólne twierdzenie: niech będzie dane równanie (*)\(\displaystyle{ z^{t}=w}\), gdzie w - pewna liczba zespolona, ustalone\(\displaystyle{ t \in \NN^{+}}\)
Tedy jeśli \(\displaystyle{ z_{0}}\) jest rozwiązaniem tego równania, to pozostałe rozwiązania są postaci \(\displaystyle{ z_{0}\left(\cos \frac{2k\pi}{t}+i\sin \frac{2k\pi}{t}\right)}\) dla \(\displaystyle{ k=1,...,t-1}\)
(to w nawiasie to po prostu postać pierwiastka zespolonego stopnia \(\displaystyle{ t}\) z \(\displaystyle{ 1}\)).
Dowód twierdzenia: wiemy, że \(\displaystyle{ z_{0}}\) jest rozwiązaniem równania (*). Ustalmy dowolne \(\displaystyle{ k \in \left\{ 1,...t-1\right\}}\) i policzmy, ile to jest \(\displaystyle{ \left(z_{0}\left(\cos \frac{2k\pi}{t}+i\sin \frac{2k\pi}{t}\right)\right)^{t}}\). Korzystamy z \(\displaystyle{ (ab)^{n}=a^{n}b^{n}}\), co jest prawdą dla dowolnych liczb zespolonych \(\displaystyle{ a,b}\), otrzymując dzięki temu i wzorowi de Moivre'a
\(\displaystyle{ \left(z_{0}\left(\cos \frac{2k\pi}{t}+i\sin \frac{2k\pi}{t}\right)\right)^{t}=z_{0}^{t}(\cos 2k\pi+i\sin 2k\pi)=z_{0}^{t}=\mbox{zał.}=w}\);
ponadto z zasadniczego twierdzenia algebry równanie \(\displaystyle{ z^{t}=w}\) ma (łącznie z krotnościami) dokładnie \(\displaystyle{ t}\) rozwiązań. Pozostaje uzasadnić, że dla dowolnych \(\displaystyle{ l,k \in \left\{ 1,...t-1\right\}}\) jest \(\displaystyle{ z_{0}\left(\cos \frac{2k\pi}{t} +i\sin \frac{2k\pi}{t} \right)\neq z_{0}\left(\cos \frac{2l\pi}{t} +i\sin \frac{2l\pi}{t} \right)}\) (gdy \(\displaystyle{ z_{0}}\) niezerowe). Najwygodniej zrobić rysunek, choć można i bezpośrednim rachunkiem.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2015, o 20:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.