równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
niematematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 30 paź 2013, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

równanie zespolone

Post autor: niematematyk »

\(\displaystyle{ az+b\overline{z}+c=0}\) zespolone z zespolonymi parametrami \(\displaystyle{ a,b,c}\)

Mógłbym \(\displaystyle{ a,b,c,z}\) przedstawić w postaci \(\displaystyle{ x+iy}\) gdzie \(\displaystyle{ x,y}\) rzeczywiste i rozważać wiele przypadków przy rozwiązywaniu układów równań, ale to zbyt wiele roboty, jak to szybko rozwiązać?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

równanie zespolone

Post autor: SlotaWoj »

Tylko \(\displaystyle{ z=x+y\mbox{·}i}\) .

\(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) przedstawiasz jako:
  • \(\displaystyle{ a=\mbox{Re }a+\mbox{Im } a\mbox{ · }i}\)
    \(\displaystyle{ b=\mbox{Re }b+\mbox{Im } b\mbox{ · }i}\)
    \(\displaystyle{ c=\mbox{Re }c+\mbox{Im } c\mbox{ · }i}\)
Rozwiązanie Twojego równania sprowadza się do rozwiązania następującego układu równań:
  • \(\displaystyle{ \begin{cases}
    \left(\mbox{Re }a+\mbox{Re }b\right)x - \left(\mbox{Im }a-\mbox{Im }b\right)y+\mbox{Re }c=0 \\
    \left(\mbox{Im }a+\mbox{Im }b\right)x + \left(\mbox{Re }a-\mbox{Re }b\right)y+\mbox{Im }c=0
    \end{cases}}\)
niematematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 30 paź 2013, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

równanie zespolone

Post autor: niematematyk »

To wiem, pytałem o inny SZYBSZY sposób.
ODPOWIEDZ