rozwiąż równanie w liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
epsylon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: internet
Podziękował: 8 razy

rozwiąż równanie w liczbach zespolonych

Post autor: epsylon »

Dla jakich x i y spełnione jest równanie:
\(\displaystyle{ (2+yi)(x-3i)=7-i}\)
mam taki układ równań
\(\displaystyle{ 2x+3y=7}\)
\(\displaystyle{ xy-6=-1}\)

Mam dwie pary
\(\displaystyle{ x=2 y =1}\) drugie \(\displaystyle{ x= \frac{17}{2} y =- \frac{10}{3}}\) prawidłowe rozwiązanie z książki, to nie istnieją takie liczby.
z pierwszego równania wyznaczylam niewiadomą x \(\displaystyle{ x= \frac{7-3y}{2}}\) podstawilam do drugiego równania. W czym tkwi mój błąd?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

rozwiąż równanie w liczbach zespolonych

Post autor: yorgin »

Błąd tkwi w rozwiązaniu równania.

Układ nie ma rozwiązań.

Ponadto, gdyby miał ich dwa, to miałby nieskończenie wiele, zatem Twoje błędne rozwiązanie jest błędne również pod kątem ilości możliwych rozwiązań.
ODPOWIEDZ