Mam problem z takim zadaniem:
\(\displaystyle{ z^4 - 3z^2 + 1 = 0}\)
rozwiąż równanie, pierwiastki podaj w postaci algebraicznej
równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 kwie 2015, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
równanie zespolone
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2015, o 18:30 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 kwie 2015, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
równanie zespolone
wiem, ale prosiłbym o rozwiązanie. podstawiam niewiadomą zespoloną t i nie wiem co zrobić dalej bo delta jest równa 5.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 kwie 2015, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
równanie zespolone
wychodzi:
\(\displaystyle{ z=\sqrt{\frac{3+ \sqrt{5} }{2}}}\)
lub
\(\displaystyle{ z=\sqrt{\frac{3- \sqrt{5} }{2}}}\)
nie wiem jak to ruszyć w ciele liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z=\sqrt{\frac{3+ \sqrt{5} }{2}}}\)
lub
\(\displaystyle{ z=\sqrt{\frac{3- \sqrt{5} }{2}}}\)
nie wiem jak to ruszyć w ciele liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2015, o 18:30 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "z=" pod tagi. Zapoznaj się z instrukcją, która wyjaśnia, jak pisać poprawnie pierwiastki i inne wyrażenia.
Powód: "z=" pod tagi. Zapoznaj się z instrukcją, która wyjaśnia, jak pisać poprawnie pierwiastki i inne wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
równanie zespolone
Primo: nie \(\displaystyle{ z=}\) tylko \(\displaystyle{ t=}\)
Secundo: obie znalezione liczby są dodatnie, więc jaki masz problem z rozwiązaniem równań \(\displaystyle{ z^2=1_{1,2}}\).
Tertio: liczy rzeczywiste tez są liczbami zespolonymi, tylko o dość ułomnej części urojonej.
Secundo: obie znalezione liczby są dodatnie, więc jaki masz problem z rozwiązaniem równań \(\displaystyle{ z^2=1_{1,2}}\).
Tertio: liczy rzeczywiste tez są liczbami zespolonymi, tylko o dość ułomnej części urojonej.