pierwiastek liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
pierwiastek liczby zespolonej
proszę mi podpowiedzieć, jak mogę to zapisać w innej postaci
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{-1}}\)
potrzebuję do zadania, które jest na forum, nie wiem jak ruszyć.
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{-1}}\)
potrzebuję do zadania, które jest na forum, nie wiem jak ruszyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
pierwiastek liczby zespolonej
Najpierw liczbę muszę zapisać w postaci trygonometrycznej, czy tak? Następnie ten wzór do n - tej potęgi?
-- 14 kwi 2015, o 19:55 --
Więc liczę najpierw moduł \(\displaystyle{ \sqrt{(-1) ^{2}+0 } = \sqrt{1} = 1}\)
-- 14 kwi 2015, o 20:04 --
Postać trygonometryczna, mamy drugą ćwiartkę. Mam więc
\(\displaystyle{ 1(\cos \pi + i\sin \pi )}\) czy tak. To jest postać trygonometryczna
-- 14 kwi 2015, o 20:09 --
Wzór Moviera
\(\displaystyle{ (-1)^{n}= 1^{n} (\cos n \pi + i\sin n \pi )}\)
-- 14 kwi 2015, o 19:55 --
Więc liczę najpierw moduł \(\displaystyle{ \sqrt{(-1) ^{2}+0 } = \sqrt{1} = 1}\)
-- 14 kwi 2015, o 20:04 --
Postać trygonometryczna, mamy drugą ćwiartkę. Mam więc
\(\displaystyle{ 1(\cos \pi + i\sin \pi )}\) czy tak. To jest postać trygonometryczna
-- 14 kwi 2015, o 20:09 --
Wzór Moviera
\(\displaystyle{ (-1)^{n}= 1^{n} (\cos n \pi + i\sin n \pi )}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, o 10:41 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
pierwiastek liczby zespolonej
Widzę, że mało dokładną wskazówkę dałem.
Chodzi mi o wzór na pierwiastki, nie na potęgowanie (oba czasem nazywa się wzorem de Moivre'a):
\(\displaystyle{ w_{k}=\sqrt[n]{|z|} \left( \cos{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}}+i \sin{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}} \right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,\ldots,n-1,\qquad \varphi=\arg z}\)
Chodzi mi o wzór na pierwiastki, nie na potęgowanie (oba czasem nazywa się wzorem de Moivre'a):
\(\displaystyle{ w_{k}=\sqrt[n]{|z|} \left( \cos{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}}+i \sin{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}} \right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,\ldots,n-1,\qquad \varphi=\arg z}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
pierwiastek liczby zespolonej
Proszę, napisz mi jak ma to wyglądać, bo nie mogę ruszyć z tym zadaniem, które zamieściłam na forum bodajże odpisales mi na niego.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
pierwiastek liczby zespolonej
To jest Twoja postać trygonometryczna. U Ciebie \(\displaystyle{ |z|=1}\) oraz \(\displaystyle{ \varphi=\pi}\). Wystarczy to teraz wstawić do wzoru.epsylon pisze: Postać trygonometryczna, mamy drugą ćwiartkę. Mam więc
\(\displaystyle{ 1(\cos \pi + i\sin \pi )}\) czy tak. To jest postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
pierwiastek liczby zespolonej
witam, proszę spójrz na moją postać. Czy będziesz mógł spojrzeć na zadanie, do którego ten pierwiastek był mi potrzebny. Proszę pomóż mi, do kolokwium zostało mi zaledwie parę dni.
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{1} \left( \cos \frac{ \pi \left( 1+2k \right) }{n}+ i \sin \frac{ \pi \left( 1+2k \right) }{n} \right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{1} \left( \cos \frac{ \pi \left( 1+2k \right) }{n}+ i \sin \frac{ \pi \left( 1+2k \right) }{n} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 17:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.