oblicz moduł
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
oblicz moduł
Obliczyć moduł liczby
\(\displaystyle{ \frac{1+ \alpha i}{1- \alpha i}}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) rzeczywiste
\(\displaystyle{ \frac{1+ \alpha i}{1- \alpha i}}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) rzeczywiste
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
oblicz moduł
Kolega Yorgin wskazał, że nabywana przez Epsylon wiedza jest ulotna.
Koniecznie musi to zmienić, bo po to uczy się prostszych zagadnień, aby dzięki zdobytej wiedzy i doświadczeniu móc w niedalekiej przyszłości skutecznie nauczyć się czegoś bardziej skomplikowanego.
Koniecznie musi to zmienić, bo po to uczy się prostszych zagadnień, aby dzięki zdobytej wiedzy i doświadczeniu móc w niedalekiej przyszłości skutecznie nauczyć się czegoś bardziej skomplikowanego.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015, o 11:52 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
oblicz moduł
Poprawiam się, czy mogę zatem licznik i mianownik ppomnożyć przez \(\displaystyle{ 1+ \alpha i}\)?-- 14 kwi 2015, o 10:51 --Wówczas miałabym postać \(\displaystyle{ \frac{(1- \alpha )(1+ \alpha ) + 2 \alpha }{1+ \alpha ^{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
oblicz moduł
Zły licznik. Ma być:
- \(\displaystyle{ \frac{(1+\alpha i)^2}{1+\alpha^2}}\)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015, o 12:00 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
oblicz moduł
Ale gdzież tu z takiej postaci liczyć moduł
\(\displaystyle{ \frac{(1- \alpha )(1+ \alpha )}{ (1+ \alpha )^{2}-2 \alpha } + \frac{2 \alpha i}{1+ \alpha ^{2}}}\)
-- 14 kwi 2015, o 11:05 --
Licznik \(\displaystyle{ 1+2 \alpha i - \alpha ^{2}}\)-- 14 kwi 2015, o 11:12 --A ta postać
\(\displaystyle{ \frac{1- \alpha ^{2} }{1+ \alpha ^{2} } + \frac{2 \alpha i}{1+ \alpha ^{2} }}\). Czy jest to poprawna postać, jak z tego policzyć moduł?
\(\displaystyle{ \frac{(1- \alpha )(1+ \alpha )}{ (1+ \alpha )^{2}-2 \alpha } + \frac{2 \alpha i}{1+ \alpha ^{2}}}\)
-- 14 kwi 2015, o 11:05 --
Licznik \(\displaystyle{ 1+2 \alpha i - \alpha ^{2}}\)-- 14 kwi 2015, o 11:12 --A ta postać
\(\displaystyle{ \frac{1- \alpha ^{2} }{1+ \alpha ^{2} } + \frac{2 \alpha i}{1+ \alpha ^{2} }}\). Czy jest to poprawna postać, jak z tego policzyć moduł?
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
oblicz moduł
Witam raz jeszcze, otóż doszłam do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1+2 \alpha ^{2}+ \alpha ^{4} }{1+2 \alpha ^{2} + \alpha ^{4} } } = \sqrt{1} =1}\) czy tak?
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1+2 \alpha ^{2}+ \alpha ^{4} }{1+2 \alpha ^{2} + \alpha ^{4} } } = \sqrt{1} =1}\) czy tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
oblicz moduł
Powinnam napisać \(\displaystyle{ \left| 1\right|}\) czy nie, czy nie ma to już różnicy? Czyli całe zadanie tak wyliczone jest poprawnie?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
oblicz moduł
A w jakim celu? Moduł z liczby zespolonej to pewien pierwiastek i nigdzie tam nie pojawia się symbol klasycznego modułu.epsylon pisze:Powinnam napisać \(\displaystyle{ \left| 1\right|}\) czy nie, czy nie ma to już różnicy?
Tak.epsylon pisze: Czyli całe zadanie tak wyliczone jest poprawnie?