rozwiąż równanie w liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
epsylon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: internet
Podziękował: 8 razy

rozwiąż równanie w liczbach zespolonych

Post autor: epsylon »

Rozwiąż równanie

\(\displaystyle{ \left( \frac{1+ix}{1-ix} \right) ^{n}= \frac{1+i\tg \alpha }{1-i\tg \alpha }}\)

-- 14 kwi 2015, o 19:28 --

doprowadziłam to do takiej postaci, proszę o wskazówki;

\(\displaystyle{ \frac{1+2xi- x^{2} }{x ^{2}+1 }= \sqrt[n]{ \frac{1+itg \alpha }{1-itg \alpha } }}\)

co dalej, w dobrym kierunku idę?-- 16 kwi 2015, o 16:36 --Proszę o pomoc, jak ruszyć dalej?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015, o 11:28 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ