rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
Wstyd przyznać, ale nie wiem...
-- 6 kwi 2015, o 10:35 --
\(\displaystyle{ 1= \frac{((1+x)}{(1-x))} ^{n}}\)
Zatem, biorąc Twoje założenie \(\displaystyle{ 1=z ^{n}}\)
mianownik też do potęgi n-- 6 kwi 2015, o 10:41 --Dalej do postaci trygonometrcznej i wzór Moviera?
-- 6 kwi 2015, o 10:35 --
\(\displaystyle{ 1= \frac{((1+x)}{(1-x))} ^{n}}\)
Zatem, biorąc Twoje założenie \(\displaystyle{ 1=z ^{n}}\)
mianownik też do potęgi n-- 6 kwi 2015, o 10:41 --Dalej do postaci trygonometrcznej i wzór Moviera?
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
coś mi nie idzie. 1 to przecież mogę zapisać w postaci \(\displaystyle{ 1=1+0i}\)
Postać trygonometryczna, lewej strony, to
\(\displaystyle{ cos0 + i sin0}\).
Postać trygonometryczna, lewej strony, to
\(\displaystyle{ cos0 + i sin0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
Wzory na pierwiastki z 1 znajdziesz wszędzie, np na wiki. Leżą one w wierzchołkach \(\displaystyle{ n}\)-kąta formemnego wpisanego w okrąg jednostkowy
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
Może jeszcze jedna wskazówka, jak powinna wyglądać prawa i lewa strona równania?
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
Witam, mam takie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ Z=0}\)
\(\displaystyle{ Z=\cos \frac{2k \pi }{(n+1)} +i\sin \frac{2k \pi }{(n+1)}}\)
-- 6 kwi 2015, o 19:20 --
Proszę, teraz podać mi jak wyglądało u Pana lewą i prawą stroną i to przyrównanie części rzeczywistej i urojonej.
\(\displaystyle{ Z=0}\)
\(\displaystyle{ Z=\cos \frac{2k \pi }{(n+1)} +i\sin \frac{2k \pi }{(n+1)}}\)
-- 6 kwi 2015, o 19:20 --
Proszę, teraz podać mi jak wyglądało u Pana lewą i prawą stroną i to przyrównanie części rzeczywistej i urojonej.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2015, o 20:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
To nie jest dobre rozwiązanie. A \(\displaystyle{ z=0}\) odpada w przedbiegach. Wrto podać też jak zmieniają się \(\displaystyle{ k}\)