wyprowadź wzór - liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
epsylon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: internet
Podziękował: 8 razy

wyprowadź wzór - liczby zespolone

Post autor: epsylon »

Korzystając z liczb zespolonych wyprowadź wzory:
1.
\(\displaystyle{ \cos \alpha + \cos 2 \alpha +\cos 3 \alpha +...+\cos n \alpha}\)

2.\(\displaystyle{ \sin \alpha +\sin 2 \alpha +\sin 3 \alpha +...+\sin n \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2015, o 22:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

wyprowadź wzór - liczby zespolone

Post autor: bartek118 »

Rozpatrz
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n \left( \cos \alpha + i \sin \alpha)^k}\)
epsylon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: internet
Podziękował: 8 razy

wyprowadź wzór - liczby zespolone

Post autor: epsylon »

Wiem. Tworzą ciąg geometryczny, ale nie otrzymuję takiego wyniku, który jest w książce.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

wyprowadź wzór - liczby zespolone

Post autor: yorgin »

Było: 345425.htm

To, że nie otrzymujesz dokładnie takiego samego wyniku jak w książce, wcale nie musi od razu oznaczać, że zadanie jest źle rozwiązane. Jeden wynik, szczególnie w trygonometrii, można przedstawić na wiele sposobów. Równoważnych.
epsylon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: internet
Podziękował: 8 razy

wyprowadź wzór - liczby zespolone

Post autor: epsylon »

Tak. Wiem, mam kąty podwojone, mają być funkcje połowy kąta i nie idzie.
ODPOWIEDZ