wyznacz pierwiastki liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
wyznacz pierwiastki liczby zespolone
Wyznacz wszystkie pierwiastki: \(\displaystyle{ \sqrt[6]{-16}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3356 razy
wyznacz pierwiastki liczby zespolone
\(\displaystyle{ z=\left[ 16 \left( \cos ( \pi +k2 \pi )+i \sin ( \pi +k2 \pi ) \right) \right] ^{ \frac{1}{6} }= \sqrt[6]{16}\left( \cos ( \frac{\pi}{6}+k\frac{2\pi}{6} )+i \sin ( \frac{\pi}{6} +k\frac{2\pi}{6}) \right)}\)
Jest 6 rozwiązań:
\(\displaystyle{ z _{0}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{\pi}{6} + i \sin\frac{\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{1}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{3\pi}{6} + i \sin\frac{3\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{2}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{5\pi}{6} + i \sin\frac{5\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{3}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{7\pi}{6} + i \sin\frac{7\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{4}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{9\pi}{6} + i \sin\frac{9\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{5}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{11\pi}{6} + i \sin\frac{11\pi}{6} \right)}\)
Jest 6 rozwiązań:
\(\displaystyle{ z _{0}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{\pi}{6} + i \sin\frac{\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{1}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{3\pi}{6} + i \sin\frac{3\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{2}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{5\pi}{6} + i \sin\frac{5\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{3}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{7\pi}{6} + i \sin\frac{7\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{4}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{9\pi}{6} + i \sin\frac{9\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{5}= \sqrt[3]{4}\left( \cos \frac{11\pi}{6} + i \sin\frac{11\pi}{6} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
wyznacz pierwiastki liczby zespolone
To już wszystko trzeba za ciebie zrobić? Licz te kosinusy i sinusy.epsylon pisze:ale bez \(\displaystyle{ \pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
wyznacz pierwiastki liczby zespolone
Mam odczytane wartości, ale opornie mi idzie, aby je zapisać w LaTeX