Dzielenie liczby urojonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Hohlik7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2014, o 16:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Dzielenie liczby urojonej

Post autor: Hohlik7 »

Pytanie tak banalne, że aż nie potrafię tego zrozumieć.
A mianowicie, dzieląc \(\displaystyle{ \frac{i}{3i}}\) powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Ale mam zagwostkę, bo według wzoru na dzielenie liczby urojonej \(\displaystyle{ \frac{z_1}{z_2}}\), gdzie \(\displaystyle{ z_1=(0,1)}\), a \(\displaystyle{ z_2=(0,3)}\) wychodzi, że ma wyjść \(\displaystyle{ - \frac{1}{3}}\)

\(\displaystyle{ z1=(a_1,b_1), z_2=(a_2,b_2)}\)
Wzór
\(\displaystyle{ \frac{z_1}{z_2}=\left( \frac{a_1 \cdot a_2-b_1 \cdot b_2}{ a_2^{2}+b_2^{2} } ,\frac{a_2 \cdot b_1-a_1 \cdot b_2}{ a_2^{2}+b_2^{2} } \right)}\)
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2015, o 17:45 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Sporo błędów w LaTeX.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Dzielenie liczby urojonej

Post autor: Igor V »

Dobrze wychodzi.Policz jeszcze raz.

-- 1 kwi 2015, o 14:49 --

EDIT :
Źle Ci wyszło bo powinno być w wyniku na pierwszej współrzędnej w liczniku + a nie -
Hohlik7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2014, o 16:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Dzielenie liczby urojonej

Post autor: Hohlik7 »

Rozumiem, pomyliłem znaki we wzorze
ODPOWIEDZ