Część rzeczywista i urojona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
PAK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 11 cze 2014, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Środkowa Polska
Podziękował: 118 razy

Część rzeczywista i urojona

Post autor: PAK »

Ile wynosi \(\displaystyle{ \Re(re ^{i\phi})}\) oraz \(\displaystyle{ \Im(re ^{i\phi})}\) ?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Część rzeczywista i urojona

Post autor: SlotaWoj »

Z wzoru Eulera mamy:
  • \(\displaystyle{ \Re(re^{i\phi})=r\cos\phi}\)
    \(\displaystyle{ \Im(re^{i\phi})=r\sin\phi}\)
Edit:

Skorygowałem ww. zapis, bo A4karo zauważył w nim błąd.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2015, o 16:14 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Część rzeczywista i urojona

Post autor: a4karo »

To chyba nie do końca prawda, połóż \(\displaystyle{ r=-1,\phi=0}\)
ODPOWIEDZ