liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
rafu007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 mar 2015, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

liczby zespolone

Post autor: rafu007 »

Witam,
Potrzebuję pomocy z takimi zadaniami:

\(\displaystyle{ z=4+4i}\), oblicz \(\displaystyle{ z^{4}}\)

Ładnie sobie liczę \(\displaystyle{ \left| z\right|}\) i wychodzi \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\)
cos kąta wychodzi \(\displaystyle{ \frac{4}{4 \sqrt{2}}}\)
sin kąta wychodzi \(\displaystyle{ \frac{4}{4 \sqrt{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, o 20:09 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

liczby zespolone

Post autor: a4karo »

no i z czym problem? umiesz upraszczac ułamki i pozbywac sie niewymiernosci z mianownika?

Ale kąt to chyba nie taki, chyba, że masz na myśli argument \(\displaystyle{ z}\), wtedy OK
rafu007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 mar 2015, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

liczby zespolone

Post autor: rafu007 »

Dzięki za szybką odpowiedź.

Próbuję obliczyć zadanie Wzorem de Moivre’a

Te kąty są mi potrzebne do obliczenia kąta fi.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

liczby zespolone

Post autor: yorgin »

Bez specjalnych wzorów:

\(\displaystyle{ (4+4i)^4=4^4(1+i)^4=256((1+i)^2)^2=\ldots}\)
rafu007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 mar 2015, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

liczby zespolone

Post autor: rafu007 »

\(\displaystyle{ (4+4i)^4=4^4(1+i)^4=256((1+i)^2)^2=256 \cdot (2i)^{2}=-1024}\)

Dzięki wielkie za pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, o 20:37 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ