z^4+6z^2+25=0
delta ujemna=-64
a dalej w grę wchodza liczby zespolone.
Prosze o pomoc, krok po kroku, bede wdzieczna za wszelkie objasnienia.
Jestem tez na gg.
Z góry wielkie dzieki.
Równanie dwukwadratowe o współczynnikach rzeczywistych.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie dwukwadratowe o współczynnikach rzeczywistych.
Oczywiście pierwsze co robimy to podstawienie \(\displaystyle{ t=z^2}\)
\(\displaystyle{ t^2+6t+25=0\\\Delta=-64\Rightarrow \sqrt{\Delta}=\pm 8i\\t_1=-3+4i,\; t_2=-3-4i}\)
wracając do podstawienia
\(\displaystyle{ x^2=-3+4i\vee x^2=-3-4i}\)
spierwiastkować obustronnie i masz wynik (sposób liczenia \(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\) dość często pojawiał sie na forum)
\(\displaystyle{ t^2+6t+25=0\\\Delta=-64\Rightarrow \sqrt{\Delta}=\pm 8i\\t_1=-3+4i,\; t_2=-3-4i}\)
wracając do podstawienia
\(\displaystyle{ x^2=-3+4i\vee x^2=-3-4i}\)
spierwiastkować obustronnie i masz wynik (sposób liczenia \(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\) dość często pojawiał sie na forum)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 3 lis 2006, o 16:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Równanie dwukwadratowe o współczynnikach rzeczywistych.
dotąd doszłam właśnie.
Jesli mozesz wskaz post w ktorym moge o tym poczytac.
Jest tez inny sposob, ktory nieco mi namotal.
z^2=t
z=x+yi
(x+yi)^2=t1
(x^2-y^2)+2xyi=-3+4i
A teraz układ równan: czesc rzeczywista x^2-y^2=-3
czesc urojona 2xy=4
I teraz w rozwiazaniu którym dysponuje jest uklad rownan: x^2-y^2=-3
x^2+y^2=5
Nie zupelnie wiem jak zostalo to drugie rownanie przeksztalcone do tej postaci.
Potrzebuje pomocy w zrozumieniu sprawy...na jutro....
Jesli mozesz wskaz post w ktorym moge o tym poczytac.
Jest tez inny sposob, ktory nieco mi namotal.
z^2=t
z=x+yi
(x+yi)^2=t1
(x^2-y^2)+2xyi=-3+4i
A teraz układ równan: czesc rzeczywista x^2-y^2=-3
czesc urojona 2xy=4
I teraz w rozwiazaniu którym dysponuje jest uklad rownan: x^2-y^2=-3
x^2+y^2=5
Nie zupelnie wiem jak zostalo to drugie rownanie przeksztalcone do tej postaci.
Potrzebuje pomocy w zrozumieniu sprawy...na jutro....
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie dwukwadratowe o współczynnikach rzeczywistych.
Np tu: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=23611 ( w sumie to polega na tym sposobie, z którego korzystasz)
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
Równanie dwukwadratowe o współczynnikach rzeczywistych.
Wystarczy daną liczbę zespoloną przedstawić jako kwadrat innej, pamiętając, że \(\displaystyle{ i=\sqrt{-1}}\). Odnośnie Twojego przykładu, to lepiej jednak spojrzeć w ten link: tutaj.