postac kartezjanska liczby zepolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
orbitka_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2 lut 2007, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 22 razy

postac kartezjanska liczby zepolonej

Post autor: orbitka_ »

Zapisac nastepujaca liczbe zespolona w postaci kartezjanskiej:

\(\displaystyle{ (\sqrt{3}+i\sqrt{3})^{62}}\)
Jopekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edynburg
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 15 razy

postac kartezjanska liczby zepolonej

Post autor: Jopekk »

\(\displaystyle{ (\sqrt{3}+\sqrt{3}i)^{62}=(\sqrt{6}(\frac{\sqrt{2}}{2}+i\frac{\sqrt{2}}{2}))^{62}=\sqrt{6}^{62}cis(\frac{62\pi}{4}=\sqrt{6}^{62}cis(\frac{-\pi}{2})=\sqrt{6}^{62}(-i)}\)
ODPOWIEDZ