Wykazać, że
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \left( 1 + \frac{z}{n} \right) ^{n}=e^z}\)
Wsk. Badać granicę modułów i argumentów.
Korzystając z:
\(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ e^z=e^{x} \left( \cos y +i \sin y \right)}\)
udało mi się zrobić już cześć z modułem, że zbiega do \(\displaystyle{ e^{x}}\)
Problem mam z granicą argumentów. Jak wydobyć z tej postaci początkowej argument?
Z góry dziękuje za pomoc.
Granica z liczbą e
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Granica z liczbą e
Z definicji liczby e
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\left(1 + \frac{z}{n}\right)^{n}= \lim_{n\to \infty}\left(\left(1+ \frac{1}{\frac{n}{z}}\right)^{\frac{n}{z}}\right)^{z}= e^{z}.}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\left(1 + \frac{z}{n}\right)^{n}= \lim_{n\to \infty}\left(\left(1+ \frac{1}{\frac{n}{z}}\right)^{\frac{n}{z}}\right)^{z}= e^{z}.}\)