Jakie \(\displaystyle{ \phi}\) jest argumentem liczby zespolonej \(\displaystyle{ z= \sqrt{3} - i}\)
Wedlug mnie to \(\displaystyle{ \phi= \frac{11}{6} \pi}\) ale nie ma takiej odpowiedzi
argument liczby zespolonej
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
argument liczby zespolonej
To jest prawidłowa odpowiedź. Oczywiście gdy mamy na myśli argument główny. Ogólnie argument będzie postaci:
\(\displaystyle{ \phi= \frac{11}{6} \pi +2k\pi \ k \in \ZZ}\)
\(\displaystyle{ \phi= \frac{11}{6} \pi +2k\pi \ k \in \ZZ}\)