Pierwiastek z -1, błąd w rozumowaniu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ms7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 290
Rejestracja: 3 paź 2014, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 179 razy
Pomógł: 5 razy

Pierwiastek z -1, błąd w rozumowaniu

Post autor: ms7 »

Gdzie jest błąd w poniższym rozumowaniu:

\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=\sqrt{i^2}=|i|=\sqrt{0^2+1^2}=1}\)

?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Pierwiastek z -1, błąd w rozumowaniu

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ \sqrt{i^2}\neq |i|}\)
ODPOWIEDZ