Równanie, liczba urojona
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Równanie, liczba urojona
Witam
Potrzebują pomocy w następujących zadaniach.
1. \(\displaystyle{ { |\overline z^{2}-1| = | \overline z^{2} - \overline z| + | \overline z^{2}-1 | }}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{\overline z}{z+i}}\) znaleźć liczbę czysto urojoną i rzeczywistą
Z góry dzięki.
Potrzebują pomocy w następujących zadaniach.
1. \(\displaystyle{ { |\overline z^{2}-1| = | \overline z^{2} - \overline z| + | \overline z^{2}-1 | }}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{\overline z}{z+i}}\) znaleźć liczbę czysto urojoną i rzeczywistą
Z góry dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Równanie, liczba urojona
Udało mi się rozwiązać do tego momentu
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} -y(y+1) }{ x^{2}+ (y+1)^{2} } \cdot i \frac{-x-2xy}{ x^{2} + (y+1)^{2} }}\)
Co dalej ?
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} -y(y+1) }{ x^{2}+ (y+1)^{2} } \cdot i \frac{-x-2xy}{ x^{2} + (y+1)^{2} }}\)
Co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Równanie, liczba urojona
Urojona
\(\displaystyle{ \frac{-x-2xy}{ x^{2} + (y+1)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ -x-2xy=0}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
Rzeczywista
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} -y(y+1) }{ x^{2}+ (y+1)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ x^2 -y(y+1)=0}\)
\(\displaystyle{ y = -1}\) i \(\displaystyle{ x = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-x-2xy}{ x^{2} + (y+1)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ -x-2xy=0}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
Rzeczywista
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} -y(y+1) }{ x^{2}+ (y+1)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ x^2 -y(y+1)=0}\)
\(\displaystyle{ y = -1}\) i \(\displaystyle{ x = 0}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Równanie, liczba urojona
Do tego momentu jest dobrze. Pokaż jakim sposobem otrzymałeś dalszy wynik.dynamicos pisze:Urojona
\(\displaystyle{ \frac{-x-2xy}{ x^{2} + (y+1)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ -x-2xy=0}\)
Do tego momentu jest dobrze. Pokaż jakim sposobem otrzymałeś dalszy wynik.dynamicos pisze: Rzeczywista
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} -y(y+1) }{ x^{2}+ (y+1)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ x^2 -y(y+1)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Równanie, liczba urojona
Urojone:
\(\displaystyle{ -x(1+2y)=0}\)
\(\displaystyle{ -x=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ 1+2y=0}\)
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}}\)
Rzeczywiste
Za x podstawiłem 0, \(\displaystyle{ -y(y+1)=0}\)
\(\displaystyle{ -y=0}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
\(\displaystyle{ y+1=0}\)
\(\displaystyle{ y=-1}\)
\(\displaystyle{ -x(1+2y)=0}\)
\(\displaystyle{ -x=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ 1+2y=0}\)
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}}\)
Rzeczywiste
Za x podstawiłem 0, \(\displaystyle{ -y(y+1)=0}\)
\(\displaystyle{ -y=0}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
\(\displaystyle{ y+1=0}\)
\(\displaystyle{ y=-1}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Równanie, liczba urojona
Musisz pisać wyrazy. Prawidłowa odpowiedź to: \(\displaystyle{ x=0}\) LUB \(\displaystyle{ y=-\frac 12}\).dynamicos pisze:Urojone:
\(\displaystyle{ -x(1+2y)=0}\)
\(\displaystyle{ -x=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ 1+2y=0}\)
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}}\)
No i dlaczego? Skąd wnioskujesz, że \(\displaystyle{ x=0}\)?dynamicos pisze: Rzeczywiste
Za x podstawiłem 0
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Równanie, liczba urojona
Czy mógłbyś mi to wyliczyć bo nie mam pojęcia co dalej zrobić ?-- 8 mar 2015, o 17:58 --Wracając do pierwszego:
\(\displaystyle{ { |\overline z^{2}-1| = | \overline z^{2} - \overline z| + | \overline z^{2}-1 | }}\)
\(\displaystyle{ 0= |\overline z^2 - \overline z|}\)
\(\displaystyle{ { |\overline z^{2}-1| = | \overline z^{2} - \overline z| + | \overline z^{2}-1 | }}\)
\(\displaystyle{ 0= |\overline z^2 - \overline z|}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Równanie, liczba urojona
Tak, mógłbym. Szukasz kiedy to jest liczba rzeczywista i masz warunek, z którym nie wiesz co zrobić:
\(\displaystyle{ x^2 -y(y+1)=0}\). Otóż masz zrobić tyle, że go zostawić, ewentualnie możesz napisać go jako \(\displaystyle{ x^2 =y(y+1)}\). Nic więcej nie zrobisz z tym.
Wracając do pierwszego: kiedy moduł liczby zespolonej jest równy zero?
\(\displaystyle{ x^2 -y(y+1)=0}\). Otóż masz zrobić tyle, że go zostawić, ewentualnie możesz napisać go jako \(\displaystyle{ x^2 =y(y+1)}\). Nic więcej nie zrobisz z tym.
Wracając do pierwszego: kiedy moduł liczby zespolonej jest równy zero?