Witam
Potrzebuję pomocy w następujących zadaniach.
1) Znaleźć wszystkie pierwiastki
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{ (1-i)^{2} }}}\)
2) \(\displaystyle{ { z \in \CC ; | \overline z ^2-1 | = | z^2- \overline z | + | \overline z-1 | }}\)
3) \(\displaystyle{ \sin 4\varphi \ge 0}\)
Z góry dzięki za pomoc.
Pierwiastki, równanie...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Pierwiastki, równanie...
1) \(\displaystyle{ (1-i)^{2}=-2i}\), ponadto \(\displaystyle{ -\frac{1}{2i}= \frac{1}{2} i}\). Potem przedstawiasz \(\displaystyle{ \frac{1}{2}i}\) w postaci trygonometrycznej, pamiętając o okresowości sinusa i cosinusa, a dalej używasz wzoru de Moivre'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastki, równanie...
1. \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \left( \cos \frac{ \pi }{2} + i\sin \frac{ \pi}{2} \right)}\)
Pierwszy pierwiastek \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{2}} \left( \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i \right)}\)
Drugi pierwiastek \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{2} } \left( - \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2}i \right)}\)
Trzeci pierwiastek \(\displaystyle{ -\sqrt[3]{ \frac{1}{2} }}\)
Pierwszy pierwiastek \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{2}} \left( \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i \right)}\)
Drugi pierwiastek \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{2} } \left( - \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2}i \right)}\)
Trzeci pierwiastek \(\displaystyle{ -\sqrt[3]{ \frac{1}{2} }}\)