Witam, proszę o pomoc, gdyż nie mam pojęcia jak rozgryźć to zadanie:
Znajdź pierwiastki kwadratowe z następujących liczb zespolonych:
a) 8-6i
b) -15-8i
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam
Znajdź pierwiastki kwadratowe z liczb zespolonych
Znajdź pierwiastki kwadratowe z liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \sqrt{8-6i} =a+bi}\)
i stronami podnosisz do kwadratu
i stronami podnosisz do kwadratu
Znajdź pierwiastki kwadratowe z liczb zespolonych
dziękuję za szybką odpowiedź, rozumiem, że ma to wyglądać mniej więcej tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{8-6i} = (a+bi)}\) / ^{2}
\(\displaystyle{ \sqrt{64-96i+36i^{2}} = a ^{2}+2abi + bi ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{8-6i} = (a+bi)}\) / ^{2}
\(\displaystyle{ \sqrt{64-96i+36i^{2}} = a ^{2}+2abi + bi ^{2}}\)
Znajdź pierwiastki kwadratowe z liczb zespolonych
No podnosisz do kwadratu po to zeby pierwiastka nie bylo
Znajdź pierwiastki kwadratowe z liczb zespolonych
czyli w takim wypadku za \(\displaystyle{ i ^{2}}\) podstawiam -1 i z tego wychodzi:
\(\displaystyle{ \sqrt{28-96i} = a ^{2}+2abi+bi ^{2}}\) ?
\(\displaystyle{ \sqrt{28-96i} = a ^{2}+2abi+bi ^{2}}\) ?