przedstwa w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

przedstwa w postaci trygonometrycznej

Post autor: cytrynka114 »

po rozwiazaniu:
\(\displaystyle{ iz ^{2}+(1-2i)z-2=0}\)
otrzymalam:
\(\displaystyle{ w _{1}=x+2i
w _{2}=-x-2i
w _{3}= \sqrt{3}}\)

jak przedstawic to w formie trygonometrycznej?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

przedstwa w postaci trygonometrycznej

Post autor: Gouranga »

Nie wiadomo czym jest \(\displaystyle{ w_1, w_2, w_3}\)
Gdzie jest policzona delta i pierwiastki?
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

przedstwa w postaci trygonometrycznej

Post autor: cytrynka114 »

pierwiastek z delty jest \(\displaystyle{ \sqrt{4i-3}}\)
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

przedstwa w postaci trygonometrycznej

Post autor: Gouranga »

Pierwiastki z delty są dwa.
ODPOWIEDZ