Znaleźć pierwiastki równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
moon93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 gru 2014, o 10:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Znaleźć pierwiastki równania

Post autor: moon93 »

Znaleźć wszystkie pierwiastki równania
\(\displaystyle{ (i z^{2}-2z-10i)(z ^{3}+1+i)=0}\)
z pierwszego równania obliczyłam deltę, wyszło mi
\(\displaystyle{ z_1=3-i}\)
\(\displaystyle{ z_2=-3-i}\)
Ale kompletnie nie wiem jak zabrać się za drugie równanie i czy w ogóle w odpowiedni sposób zaczęłam? Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam
MonikA
Ostatnio zmieniony 21 lut 2015, o 21:39 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Znaleźć pierwiastki równania

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ z^3+1+i=0 \\ z^3=-i-1 \\ z=?}\)
moon93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 gru 2014, o 10:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Znaleźć pierwiastki równania

Post autor: moon93 »

\(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{-1-i}}\)
i potem mogę moduł z tego policzyć?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Znaleźć pierwiastki równania

Post autor: mortan517 »

Metoda nie jest już istotna, możesz. Skoro jest trzeci stopień to będą trzy rozwiązania.
ODPOWIEDZ