Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór
\(\displaystyle{ A= \left \{ z \in \mathbb{C}: \arg \left ( \frac{1-\bar{z}}{1+\bar{z}} \right ) = \frac{\pi}{2} \right \}}\)
nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór
Co to znaczy, że argument ma taki kąt? Jakie własności mus zatem mieć liczba:
\(\displaystyle{ \left ( \frac{1-\bar{z}}{1+\bar{z}} \right )}\)
?
\(\displaystyle{ \left ( \frac{1-\bar{z}}{1+\bar{z}} \right )}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 5 lut 2015, o 17:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 3 razy
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór
Część rzeczywista przez moduł musi się równać 1, a urojona przez moduł 0 ?
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór
No urojona na pewno zerowa.
Teraz \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i wstawiasz do tego co zacytowałem. Później mnożysz przez sprzężenie mianownika
Teraz \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i wstawiasz do tego co zacytowałem. Później mnożysz przez sprzężenie mianownika
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 5 lut 2015, o 17:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 3 razy
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór
Ok, dziękuję, wyszło mi \(\displaystyle{ \arg(1-a)= \frac{\pi}{2}}\)
Tylko teraz czy dobrze myślę, że jest to półprosta wychodząca z punktu \(\displaystyle{ (-1,0)}\) w dół?
Tylko teraz czy dobrze myślę, że jest to półprosta wychodząca z punktu \(\displaystyle{ (-1,0)}\) w dół?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2015, o 17:00 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.