Rozwiąż równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
czugi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mSe
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie zespolone

Post autor: czugi »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego równania w dziedzinie zespolonej.
\(\displaystyle{ e^{z-i\pi}=-2}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozwiąż równanie zespolone

Post autor: yorgin »

Zlogarytmuj obustronnie.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Rozwiąż równanie zespolone

Post autor: Poszukujaca »

\(\displaystyle{ \ln e^{z- i \pi}=z-i \pi}\)
czugi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mSe
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie zespolone

Post autor: czugi »

\(\displaystyle{ z-i\pi=\log (-2)}\)
\(\displaystyle{ \log (-2)=\log 2+i(\pi+2k\pi)=\log 2+i \pi+2k\pi i}\)
\(\displaystyle{ z-i\pi=\log 2+i \pi+2k\pi i}\)
\(\displaystyle{ z=\log 2+2k\pi i, k \in \mathbb{Z}}\)
Czy moje obliczenia są poprawne?
ODPOWIEDZ