Witam,
za parę godzin czeka mnie egzamin z algebry, więc mam nadzieję, że w miarę szybko pomożecie... ;p
Zad.1) Napisz równanie hiperboli, gdzie wierzchołki wynoszą (2,4) i (2,6); jedną z asymptot jest prosta \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x+4}\)
Zad.2) Jednym z pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ 2x^{4} + 4x^{3} - 14x^{2} + 20x - 4}\) jest liczba \(\displaystyle{ 1+i}\). Rozłożyć wielomian całkowicie na czynniki:
a)rzeczywiste,
b)zespolone.
Ile możecie, pomóżcie. Za każdą pomoc będę wdzięczny!:)
Z góry dziękuję,
pozdrawiam.
Zadania na egzamin
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Zadania na egzamin
1. Jak wygląda ogólne równanie hiperboli i jej asymptot?
2. \(\displaystyle{ 1-i}\) także jest pierwiastkiem. Wystarczy zatem podzielić ten wielomian przez jednomiany z tymi dwoma pierwiastkami
2. \(\displaystyle{ 1-i}\) także jest pierwiastkiem. Wystarczy zatem podzielić ten wielomian przez jednomiany z tymi dwoma pierwiastkami
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Zadania na egzamin
1. \(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{a ^{2} }- \frac{y ^{2} }{b ^{2} }=1}\) ?
No i asymptoty, oczywiście
\(\displaystyle{ y= \frac{bx}{a},
y= \frac{-bx}{a}}\)
No i asymptoty, oczywiście
\(\displaystyle{ y= \frac{bx}{a},
y= \frac{-bx}{a}}\)