Elementy pierwiastka
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Elementy pierwiastka
Witam.
Podać w postaci algebraicznej elementy pierwiastka:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{-27-27i}{i-1} }}\)
Nie jestem pewny, jak do tego podejść... Ktoś ma jakieś wskazówki?
Podać w postaci algebraicznej elementy pierwiastka:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{-27-27i}{i-1} }}\)
Nie jestem pewny, jak do tego podejść... Ktoś ma jakieś wskazówki?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Elementy pierwiastka
A pomiędzy stopniem pierwiastka i tym, co pod nim (ze wskazaniem na liczbę 27) nie ma związku? Chodzi mi o to, czy wcześniej nie mogę tego po prostu spierwiastkować. Wtedy dostałbym coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{-3+3i}{-i-1}}\) ???
\(\displaystyle{ \frac{-3+3i}{-i-1}}\) ???
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Elementy pierwiastka
Słucham? Liczb zespolonych się tak nie pierwiastkuje. Poza tym zbiór rozwiązan tego pierwiastka jest trójelementowy. Możesz jedynie własnie \(\displaystyle{ 27}\) wyrzucić przed pierwiastek.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Elementy pierwiastka
Możesz uprościć to tak:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{-27-27i}{i-1} } = \sqrt[3]{ -27 \cdot \frac{1+i}{i-1} } = -3\sqrt[3]{ \frac{1+i}{i-1} }}\)
i liczyć dalej zgodnie ze wskazówkami podanymi wyżej.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{-27-27i}{i-1} } = \sqrt[3]{ -27 \cdot \frac{1+i}{i-1} } = -3\sqrt[3]{ \frac{1+i}{i-1} }}\)
i liczyć dalej zgodnie ze wskazówkami podanymi wyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Elementy pierwiastka
możesz teraz podzielić to co pod pierwiastkiem, w mianowniku zostanie \(\displaystyle{ -2}\) i liczyć pierwiastki samego licznika zespolonego
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Elementy pierwiastka
@Gouranga, możesz mi to rozpisać? Bo się pogubiłem Próbuję jakoś to wyliczyć, wychodzi mi moduł równy 729 i nie wiem zbytnio, jak wyliczyć z tego sin i cos:/
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Elementy pierwiastka
\(\displaystyle{ -3\sqrt[3]{ \frac{1+i}{i-1} } = -3 \sqrt[3]{ \frac{\left( 1+i\right)\left( i+1\right) }{-2} } = -3 \sqrt[3]{ \frac{\left( 1+i\right)^{2} }{-2} } = -3 \sqrt[3]{ \frac{1+2i-1 }{-2} } = -3 \sqrt[3]{-i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Elementy pierwiastka
Super, zaczynam łapać:-) !
Czyli pierwszy pierwiastek wynosi:
\(\displaystyle{ 1 \left( \cos \frac{3}{2} \pi \cdot \frac{1}{3} + i\sin \frac{3}{2} \pi \cdot \frac{1}{3} \right)}\) ? Po 'przekonwertowaniu' wyjdzie \(\displaystyle{ 0+i}\) <- to jest moje pierwsze miejsce zerowe?
Czyli pierwszy pierwiastek wynosi:
\(\displaystyle{ 1 \left( \cos \frac{3}{2} \pi \cdot \frac{1}{3} + i\sin \frac{3}{2} \pi \cdot \frac{1}{3} \right)}\) ? Po 'przekonwertowaniu' wyjdzie \(\displaystyle{ 0+i}\) <- to jest moje pierwsze miejsce zerowe?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2015, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Elementy pierwiastka
Prawie. Co z \(\displaystyle{ -3}\)
Prawde mówiąc lepiej wrzucić ją z powrotem pod pierwiastek po uproszczeniu rachunków i szukać pierwiastków.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{27i}}\)
Prawde mówiąc lepiej wrzucić ją z powrotem pod pierwiastek po uproszczeniu rachunków i szukać pierwiastków.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{27i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Elementy pierwiastka
Czyli mam
\(\displaystyle{ 3(\cos \frac{ \pi }{2} \cdot \frac{1}{3} + i\sin \frac{ \pi }{2} \cdot \frac{1}{3} )}\) ?
O dziwo, wynik jest ten sam, czyli 0+i ;p
\(\displaystyle{ 3(\cos \frac{ \pi }{2} \cdot \frac{1}{3} + i\sin \frac{ \pi }{2} \cdot \frac{1}{3} )}\) ?
O dziwo, wynik jest ten sam, czyli 0+i ;p
Ostatnio zmieniony 15 lut 2015, o 20:43 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Elementy pierwiastka
Ogólnie, zbiór pierwiastków:
\(\displaystyle{ \left\{ 3\left(\cos\frac{ \frac{ \pi }{2}+2k \pi}{3} + i\sin \frac{ \frac{ \pi }{2}+2k \pi}{3} \right) : k \in \left\{ 0,1,2 \right\} \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 3\left(\cos\frac{ \frac{ \pi }{2}+2k \pi}{3} + i\sin \frac{ \frac{ \pi }{2}+2k \pi}{3} \right) : k \in \left\{ 0,1,2 \right\} \right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Elementy pierwiastka
No tak. Następnym miejscem zerowym będzie:
\(\displaystyle{ \omega _{1} =0+i\left( \frac{cos2 \pi}{3} + \frac{isin2 \pi}{3}\right)=i\left( \frac{1}{3} + 0\right)}\),
z kolejnym tą samą zasadą. Wszystko dobrze?
\(\displaystyle{ \omega _{1} =0+i\left( \frac{cos2 \pi}{3} + \frac{isin2 \pi}{3}\right)=i\left( \frac{1}{3} + 0\right)}\),
z kolejnym tą samą zasadą. Wszystko dobrze?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Elementy pierwiastka
?
No nie za bardzo.
\(\displaystyle{ 3\left( \cos \frac{\pi}{6} + i \sin \frac{\pi}{6} \right) = \frac{3\sqrt{3}}{2}+\frac{3}{2}i}\)
Rozumiesz ten wzór?
No nie za bardzo.
\(\displaystyle{ 3\left( \cos \frac{\pi}{6} + i \sin \frac{\pi}{6} \right) = \frac{3\sqrt{3}}{2}+\frac{3}{2}i}\)
Rozumiesz ten wzór?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Elementy pierwiastka
Oops... Już widzę mój błąd. Najpierw wyliczyłem \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{2}}\), a dopiero po tym pomnożyłem przez \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Dobra, łapię. Czyli koniec końców, drugie miejsce zerowe:
\(\displaystyle{ \frac{3\sqrt{3}}{2}+\frac{3}{2}i\left( \frac{cos2 \pi}{3} + \frac{isin2 \pi}{3}\right)}\) ?
Rzecz jasna, po późniejszym sprowadzeniu do postaci algebraicznej (jak wymaga treść zadania)
Dobra, łapię. Czyli koniec końców, drugie miejsce zerowe:
\(\displaystyle{ \frac{3\sqrt{3}}{2}+\frac{3}{2}i\left( \frac{cos2 \pi}{3} + \frac{isin2 \pi}{3}\right)}\) ?
Rzecz jasna, po późniejszym sprowadzeniu do postaci algebraicznej (jak wymaga treść zadania)