Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Piter9414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 55 razy
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: Piter9414 »

Witam potrzebuje pomocy w rozwiązaniu poniższego zadania:

Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbiór rozwiązań równiania

\(\displaystyle{ \left| z\right| +6iz = 3}\)

Rozwiązałem to równanie i wyszły mi rozwiązania:

\(\displaystyle{ x = 0}\)
\(\displaystyle{ dla x \in (- \infty , 0), y = - \frac{3}{7}}\)
\(\displaystyle{ dla x \in \left\langle 0, + \infty \right), y = - \frac{3}{5}}\)

I nie wiem jak to narysować. Bardzo proszę o pomoc.


Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2015, o 07:28 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Sprzedawca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 mar 2014, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: Sprzedawca »

Nie rozumiem problemu, no weź kartkę, narysuj układ i dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty , 0)}\) zaznacz poziomą krechą \(\displaystyle{ y=-\frac{3}{7}}\), dla \(\displaystyle{ x\in <0,+\infty)}\) to będzie pozioma kreska na wartościach \(\displaystyle{ y=-\frac{3}{5}}\) To \(\displaystyle{ x=0}\) to pionowa linia, dla \(\displaystyle{ x=0}\) i tyle. ;P
ODPOWIEDZ