Iloczyn liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 30 razy
Iloczyn liczby zespolonej
Znajdź postac kanoniczna szostej potegi tego ilorazu \(\displaystyle{ \frac{1- i\sqrt{3} }{ \sqrt{3}+i }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 30 razy
Iloczyn liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{3i} }{ \sqrt{3}+i } = \frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{i}{2}}\)
Pozniej moduł, kąt i de Moivre ?
Pozniej moduł, kąt i de Moivre ?
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 30 razy
Iloczyn liczby zespolonej
Okej obliczyłem moduł i \(\displaystyle{ |z|=1}\) a kąt \(\displaystyle{ \phi = \frac{11}{6} \pi}\)
Wiec \(\displaystyle{ z ^{6} = 1 ^{6} (\cos \pi + i \sin \pi )}\)
Zgadza sie ?
Wiec \(\displaystyle{ z ^{6} = 1 ^{6} (\cos \pi + i \sin \pi )}\)
Zgadza sie ?
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, o 22:01 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 30 razy
Iloczyn liczby zespolonej
Czyli dla kanonicznej się liczy tak jak dla trygonometrycznej potęgę a jej wynik to postac kanoniczna ?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Iloczyn liczby zespolonej
Kanoniczna postać to inaczej algebraiczna czyli: \(\displaystyle{ a+bi}\).
Jednak przy podnoszeniu do potęgi warto zamienić pomocniczo sobie na postać trygonometryczną i policzyć potęgę. Potem znowu zamieniając na postać kanoniczą.
Jednak przy podnoszeniu do potęgi warto zamienić pomocniczo sobie na postać trygonometryczną i policzyć potęgę. Potem znowu zamieniając na postać kanoniczą.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 30 razy
Iloczyn liczby zespolonej
Czyli \(\displaystyle{ z=-1}\)
Aha i jeszcze jedno pytanie:
Musze znalezc postac kanoniczną liczby \(\displaystyle{ \frac{2+i}{1+i} + 2cos ( \frac{2}{3 \pi } + isin \frac{2}{3} \pi)}\) .
Doszedłem do wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{2+i}{1+i} -1 + \sqrt{3}i}\)
Należy teraz usunąć niewymiernosc i poskracać?
Aha i jeszcze jedno pytanie:
Musze znalezc postac kanoniczną liczby \(\displaystyle{ \frac{2+i}{1+i} + 2cos ( \frac{2}{3 \pi } + isin \frac{2}{3} \pi)}\) .
Doszedłem do wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{2+i}{1+i} -1 + \sqrt{3}i}\)
Należy teraz usunąć niewymiernosc i poskracać?