Wskaż na płaszczyźnie zespolonej zbiory

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Jestem Kamil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2015, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Wskaż na płaszczyźnie zespolonej zbiory

Post autor: Jestem Kamil »

cześć. niestety algebra jest moją piętą achillesową i nie potrafię sobie z tym poradzić. za pomoc dziękuję.

Wskaż na płaszczyźnie zespolonej zbiory:

\(\displaystyle{ a) 2 \le | z+i | \le 4}\)
\(\displaystyle{ b) arg \left(z+2-i \right)}\)
\(\displaystyle{ c) |z+5|=|3i-z|}\)
Moocika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 12 lut 2015, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Wskaż na płaszczyźnie zespolonej zbiory

Post autor: Moocika »

c) rozpisujesz \(\displaystyle{ z=x+yi}\) i wyliczasz moduły ze wzoru \(\displaystyle{ |a+bi|= \sqrt{a ^{2}+b^{2} }}\) wychodzi ładne równanko, z którego z powodzeniem da się wyznaczyć zależność y od x i narysować wykres, przyjmując \(\displaystyle{ x=Re(z), y=Im(z)}\) na oznaczenia osi
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Wskaż na płaszczyźnie zespolonej zbiory

Post autor: Medea 2 »

W c) nic nie rozpisuj, skorzystaj z interpretacji geometrycznej. Trzeba wybrać te \(\displaystyle{ z}\), które są równoodległe od \(\displaystyle{ -5}\) i \(\displaystyle{ 3i}\).
ODPOWIEDZ