Pierwiastki zespolone a rzeczywiste wielomianu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Moocika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 12 lut 2015, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Pierwiastki zespolone a rzeczywiste wielomianu

Post autor: Moocika »

Cześć! Mój problem jest taki, że jak zrobię coś skomplikowanego, to nie umiem wrócić do rzeczy prostych, a dokładnie: mając wyliczone pierwiastki zespolone, nie umiem "zwinąć" ich do pierwiastków rzeczywistych wielomianu.

W treści zadania miałam podany jeden z pierwiastków zespolonych. Wyliczyłam wobec tego wszystkie pierwiastki zespolone - mają one postać: \(\displaystyle{ z_{1}=2-i, z_{2}=2+i, z_{3}=1+\frac{ \sqrt{3}}{2}i, z_{4}=1- \frac{ \sqrt{3}}{2}i}\) a tu patrzę, a w zadaniu jest pytanie o pierwiastki rzeczywiste. No i jestem w kropce. Choć wyczuwam, że to musi być jakiś banał, dryfujący akurat poza moją świadomością...
Czy może mię ktoś olśnić w tej kwestii?
buttonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 17:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 10 razy

Pierwiastki zespolone a rzeczywiste wielomianu

Post autor: buttonik »

A jak liczyło się pierwiastki wielomianu w średniej?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Pierwiastki zespolone a rzeczywiste wielomianu

Post autor: bartek118 »

Skoro policzyłeś wszystkie pierwiastki i żaden nie jest rzeczywisty, to nie ma rzeczywistych.
Moocika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 12 lut 2015, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Pierwiastki zespolone a rzeczywiste wielomianu

Post autor: Moocika »

Dziękuję. Choć ten brak rzeczywistych pierwiastków, mimo braku logicznych przesłanek, wydaje mi się podejrzany.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Pierwiastki zespolone a rzeczywiste wielomianu

Post autor: bartek118 »

Nie rozumiem. Miałeś wielomian czwartego stopnia? Skoro to są jego cztery pierwiastki to więcej nie ma.
ODPOWIEDZ