Witam, pomógł by mi ktoś rozwiązać tą nierówność ?
\(\displaystyle{ Re[( z-1)^{2} ] \ge 0}\)
Od razu podstawiać za Z czy najpierw obliczyć ze wzoru skróconego mnożenia ?
Narysować nierówność na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 21 sty 2015, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Narysować nierówność na płaszczyźnie zespolonej
Dochodzę do tego momentu \(\displaystyle{ x^{2} - y^{2} + 2x \ge -1}\) i nie wiem jak dalej..
Narysować nierówność na płaszczyźnie zespolonej
Spróbuj pozwijać w kwadrat, tzn. wykorzystaj wzór \(\displaystyle{ (a-b)^2 = \ldots}\).
Wiesz jak wyglądają równania paraboli, hiperboli i elipsy?
Wiesz jak wyglądają równania paraboli, hiperboli i elipsy?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, o 19:09 przez frej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 21 sty 2015, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Narysować nierówność na płaszczyźnie zespolonej
tak, ale juz doszedłem zrobiłem wcześniej mały błąd i jeśli teraz już dobrze policzyłem to wyszło równanie okręgu.
Narysować nierówność na płaszczyźnie zespolonej
To źle Ci wyszło.
\(\displaystyle{ (z-1)^2=z^2-2z+1=(x+iy)^2-2(x+iy)+1}\),
więc
\(\displaystyle{ \Re(z-1)^2 = x^2-y^2-2x+1}\)
To nie będzie okrąg, tylko coś innego.
\(\displaystyle{ (z-1)^2=z^2-2z+1=(x+iy)^2-2(x+iy)+1}\),
więc
\(\displaystyle{ \Re(z-1)^2 = x^2-y^2-2x+1}\)
To nie będzie okrąg, tylko coś innego.