Hej. W środę sesja, a ja w plecy z matmą :/
Posiadam zadanie, którego za bardzo nie rozumiem:
Liczba \(\displaystyle{ 3+ j}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = x^{5} − 5x^{4} + 4x^{3} + 8x^{2} + 12x − 20}\). Wyznaczyć pozostałe pierwiastki wielomianu. Przedstawić obliczenia.
Wyżej przedstawiono prostą metodę, lecz nie jest ona na tyle prosta jak by się mogło wydawać. Nie wiem jak ją zastosować do tego zadania :/
Wyznaczyć pozostałe pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2015, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 9 razy
Wyznaczyć pozostałe pierwiastki wielomianu
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, o 08:54 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Nie podpinaj się pod cudze tematy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Wyznaczyć pozostałe pierwiastki wielomianu
Mając ten pierwiastek od razu wiesz też, że pierwiastkiem jest jego sprzężenie, czyli \(\displaystyle{ 3-j}\). Możesz zatem sobie ten wielomian podzielić przez \(\displaystyle{ \left( x-3-j\right) \left( x-3+j \right) =\left( \left( x-3\right)^2+1 \right)=\left( x^2-6x+10\right)}\) . Wtedy zostaje już tylko wielomian trzeciego stopnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2015, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 9 razy
Wyznaczyć pozostałe pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ \left( x^{3}+x ^{2} - 2 \right) \left( x ^{2} -6x +10\right) =-18}\)
Dla pierwszego nawiasu:
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} -2 = -18}\)
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} + 16 = 0}\)
Wyciągamy x przed nawias:
\(\displaystyle{ x(x^{2}+x)=-16}\)
Dla x przed nawiasem:
\(\displaystyle{ x = -16}\)
Dla nawiasu:
\(\displaystyle{ x^{2}+x +16 = 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1}{2} \left( - \sqrt{65} -1 \right)}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{1}{2} \left( \sqrt{65} -1 \right)}\)
Dla drugiego nawiasu:
\(\displaystyle{ x^{2}-6x-10=-18}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-6x+8=0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = 2}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 4}\)
Odp: Naszymi pierwiastkami są:
\(\displaystyle{ 3+j}\)
\(\displaystyle{ 3-j}\)
\(\displaystyle{ 16}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \left( - \sqrt{65} -1 \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \left(\sqrt{65} -1 \right)}\)
\(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ 4}\)
Czy mógł byś sprawdzić poprawność tych wyników?
No i oczywiście dzięki wielkie za pomoc
Dla pierwszego nawiasu:
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} -2 = -18}\)
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} + 16 = 0}\)
Wyciągamy x przed nawias:
\(\displaystyle{ x(x^{2}+x)=-16}\)
Dla x przed nawiasem:
\(\displaystyle{ x = -16}\)
Dla nawiasu:
\(\displaystyle{ x^{2}+x +16 = 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1}{2} \left( - \sqrt{65} -1 \right)}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{1}{2} \left( \sqrt{65} -1 \right)}\)
Dla drugiego nawiasu:
\(\displaystyle{ x^{2}-6x-10=-18}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-6x+8=0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = 2}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 4}\)
Odp: Naszymi pierwiastkami są:
\(\displaystyle{ 3+j}\)
\(\displaystyle{ 3-j}\)
\(\displaystyle{ 16}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \left( - \sqrt{65} -1 \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \left(\sqrt{65} -1 \right)}\)
\(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ 4}\)
Czy mógł byś sprawdzić poprawność tych wyników?
No i oczywiście dzięki wielkie za pomoc