Rozłóż wielomian nad R oraz C

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
durassek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 sie 2014, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żychlin
Podziękował: 2 razy

Rozłóż wielomian nad R oraz C

Post autor: durassek »

\(\displaystyle{ x^{4}-x^{3}+2x^{2}-x+1}\)
tresc zadania dokladnie :
Uzyj schematu hornera do znalezienia wszystkich zespolonych pierwiastkow wielomianu, problem w tym ze ja nie potrafie nawet zaczac tego rozkladac, bo w tej formie horner nie dziala - w ogole nie wiem jak sie za to zabrac, jakiekolwiek rozwiazanie bedzie mile widziane, Dziekuje z gory
po prostu nie wiem jak to ugryzc...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozłóż wielomian nad R oraz C

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ =(x^2+1)(x^2-x+1)}\)
durassek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 sie 2014, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żychlin
Podziękował: 2 razy

Rozłóż wielomian nad R oraz C

Post autor: durassek »

tyle sam sie dowiedzialem z wolframu tylko jak do tego dojsc ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozłóż wielomian nad R oraz C

Post autor: piasek101 »

przyrównać do \(\displaystyle{ (x^2+ax+1)(x^2+bx+1)}\)
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Rozłóż wielomian nad R oraz C

Post autor: jarek4700 »

Zgadnij że \(\displaystyle{ z=i}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu i podziel. Potem zgadnij \(\displaystyle{ z = -i}\) i znów podziel, zostanie trójmian kwadratowy.
durassek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 sie 2014, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żychlin
Podziękował: 2 razy

Rozłóż wielomian nad R oraz C

Post autor: durassek »

jarek4700 pisze:Zgadnij że \(\displaystyle{ z=i}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu i podziel. Potem zgadnij \(\displaystyle{ z = -i}\) i znów podziel, zostanie trójmian kwadratowy.
no tyle to ja sam wywnioskowalem tylko jakim cudem po podstawieniu \(\displaystyle{ i}\) oraz \(\displaystyle{ -i}\) wielomian mi sie nie zeruje ? Jezeli mi sie nie zeruje to jak mam to zgadnac?
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Rozłóż wielomian nad R oraz C

Post autor: jarek4700 »

Pokaż jak liczysz, bo liczysz źle.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozłóż wielomian nad R oraz C

Post autor: piasek101 »

Jakie pierwiastki ma \(\displaystyle{ x^2+1}\) ?
durassek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 sie 2014, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żychlin
Podziękował: 2 razy

Rozłóż wielomian nad R oraz C

Post autor: durassek »

dobra zle obliczylem, machnalem sie w jednym znaku i jednak sie zeruje. Dziekuje za pomoc i przepraszam za problem
ODPOWIEDZ