Mam takie zadanie
Wyznacz:
\(\displaystyle{ \sqrt{-5+12i}}\)
O co tu chodzi ? Co mam wyznaczyć... ?
Wyznacz liczbę zespoloną
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Wyznacz liczbę zespoloną
No nie wiem co masz na myśli. Można robić np. tak (jeden ze sposobów):
\(\displaystyle{ z = a+bi}\) i wtedy \(\displaystyle{ (a+bi)^{2} = -5+12i}\) co daje układ równań.
\(\displaystyle{ z = a+bi}\) i wtedy \(\displaystyle{ (a+bi)^{2} = -5+12i}\) co daje układ równań.