Otóż mam problem z tym zadaniem, najpierw napiszę treść, a później przedstawię, co zrobiłam.
Znajdź liczbę zespoloną z taką, że:
Re \(\displaystyle{ \frac{\overline{z}}{1+i}}\)=\(\displaystyle{ 2}\)
Im \(\displaystyle{ \frac{z+1}{1+i}}\)=\(\displaystyle{ -3}\)
Ułóż w tym celu i rozwiąż układ równań metodą wyznaczników.
Najpierw podzieliłam \(\displaystyle{ \overline{z}}\) przez \(\displaystyle{ 1+i}\). Otrzymałam \(\displaystyle{ \frac{a-ai-bi-b}{2}}\). W związku z tym, że chodzi o część rzeczywistą mam: \(\displaystyle{ a-b=4}\)
Z drugiego równania wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{a-ai+bi+b+1-i}{2}}\). Zapisałam to jako \(\displaystyle{ -ai+bi-i=-6}\)
Nie mam pojęcia co zrobić z tym dalej.
Znajdź liczbę zespoloną, metoda wyznaczników
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Znajdź liczbę zespoloną, metoda wyznaczników
Raczej \(\displaystyle{ -a+b-1=-6}\).karysia pisze: Z drugiego równania wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{a-ai+bi+b+1-i}{2}}\). Zapisałam to jako \(\displaystyle{ -ai+bi-i=-6}\)
Masz dwa równania - ułóż je w układ i rozwiąż metodą Cramera.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 31 sty 2015, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Znajdź liczbę zespoloną, metoda wyznaczników
Wtedy wychodzi mi sprzeczność:
\(\displaystyle{ a-b=4}\)
\(\displaystyle{ a-b=5}\)
\(\displaystyle{ a-b=4}\)
\(\displaystyle{ a-b=5}\)