Równanie wielomianowe.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
BeHappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 239
Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy

Równanie wielomianowe.

Post autor: BeHappy »

\(\displaystyle{ z^{2}+(3-2j)z-6j=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta=9-6j-6j-4+24j=5+12j}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{5+12j}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-y^{2}=5 \\ 2xy=12 \\ x^{2}+y^{2}=13 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ 2x^{2}=18}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{5+12j}= \begin{cases} 3+2j \\ -3-2j \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ z_{1}=\frac{-3+2j+3+2j}{2}=2j}\)

\(\displaystyle{ z_{2}=\frac{-3+2j-3-2j}{2}=-3}\)


Dobrze?
Ostatnio zmieniony 6 lut 2015, o 14:26 przez BeHappy, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Równanie wielomianowe.

Post autor: a4karo »

dobrze
ODPOWIEDZ