Równanie zespolone z niewiadomą n

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
shimizu95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 lut 2015, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie zespolone z niewiadomą n

Post autor: shimizu95 »

Proszę o pomoc. Zadanie dotyczy znalezienia n
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}i \right)^n=\left( \frac{ \sqrt{2} }{2}- \frac{ \sqrt{2} }{2}i \right)^4}\)
szw1710

Równanie zespolone z niewiadomą n

Post autor: szw1710 »

Przejdź na postać trygonometryczną lub wykładniczą. Zyskasz wyobrażenie geometryczne.
shimizu95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 lut 2015, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie zespolone z niewiadomą n

Post autor: shimizu95 »

A mógłbym prosic o całe rozwiazanie?
szw1710

Równanie zespolone z niewiadomą n

Post autor: szw1710 »

Nie - zastosuj się do wskazówki doprowadzając obie podstawy potęg do postaci trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ