Nie mogę sobie poradzić chyba z dość banalnym zadaniem , proszę o pomoc.
1.Przedstawić na płaszczyźnie zespolonej wszystkie liczby zespolone Z spełniejące warunek:
\(\displaystyle{ \left| z ^{2} \right| + 6 \le \left| 5z\right|}\)
Płaszczyzna zespolona.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Płaszczyzna zespolona.
Na początek warto nieco inaczej zapisać warunek:
\(\displaystyle{ |z|^2+6\le5|z|}\)
i podstawić \(\displaystyle{ t=|z|}\).
Dostaniesz rzeczywistą nierówność kwadratową dla \(\displaystyle{ t}\), rozwiązujesz i powracasz do podstawienia.
Powinieneś dostać pierścień (ale to tak na oko, musisz dokładnie policzyć).
\(\displaystyle{ |z|^2+6\le5|z|}\)
i podstawić \(\displaystyle{ t=|z|}\).
Dostaniesz rzeczywistą nierówność kwadratową dla \(\displaystyle{ t}\), rozwiązujesz i powracasz do podstawienia.
Powinieneś dostać pierścień (ale to tak na oko, musisz dokładnie policzyć).